Wednesday, July 4, 2012

Montpellier

Laupäeval alustasime oma s6itu Montpellier'i poole- Matt'i 6ele külla. Teel läksime läbi ka Carcassonnest. Imeilus keskaegne vanalinn. See nägi välja, justkui muinasjutust välja hüpanud- uhked tornid, gooti kirik, loss jne. See vohas turismist, k6ik poed olid nännipoed ja söögikohad kallid. Kahjuks oli ilm natuke sombune, sest muidu oleks linnast näinud ka Püreneede lumiseid tippe. Seal oli väga palju tuvisid, kes elasid kaitsemüüri tekkinud aukudes, minu jaoks natuke ebameeldiv, aga prantslastele tuvid meeldivad. Nad panevad isegi oma aedadesse tuvimaju.
Carcassonne nähtud s6itsime Montpellieri poole. Kui Toulouse on ümbritsetud nisu-, maisi- ja päevalillep6ldudest, siis Montpellieris on enamasti viinamarjaistandused.
Matti 6de Julie elab väga uhkes majas. Majas käib veel remont ja aed pole ka veel täiesti valmis. Neil on bassein ja aed on kaetud kunstmuruga, sest suvekuudel on siin nii kuum, et rohi kuivab alati ära. Siin majas elab neli last- Timothé, Manon, Arthur ja Mateo ning Berni alpi karjakoer Ganjau. Alguses oli koere nimi Ganja, mis tähendab siinses slängis kanepit, aga laste pärast muudeti nimi Ganjauks. Kuna siin majaso on nii palju lapsi, käib pidevalt üks triangel. Omapärane on siin see, et kuna me asume Vahemere ääres laulavad siin pidevalt tsirkaadid. Alguses see häris, aga nüüd olen juba harjunud.
Pühapäeval käisime k6ik koos kinos Jääaeg 4 vaatamas. Lahe film oli. Siin on muide selline komme, et kinopiletil on ainult saali number ja istekohta pole seega see, kes varem tuleb saab parema koha. Esmaspäeval jalutasime Montpellier'is. Siin on k6ik majad ehitatud valgetest kividest. Linnas on kolm trammiliini. Trammid on siin k6ik värviliste motiividega kaunistatud nt sinine valgete pääsukestega jne. L6unaks s6ime wok'i ja nüüdseks olen ma 6ppinud juba pulkadega sööma. Jalutasime pargis ja Wyatt käis mänguplatsil. Siin on kodutud eriti julgeks läinud, sest nad olid ehitanud omale k6rgete pargi puude otsa platvormid, kus nad elavad. Oksad olid täis riputatud pesu ja puude all olid erinevad madratsid. Ma ei julgenud avalikult pilti neist teha, sest kunagi ei v6i teada kodutuid ja siis tegin hoopis salaja. Seejärel läksime shoppama. Ma ostsin omale teksad ja ühe pluusi ning maksin nende eest esimest korda oma elus kaardiga. Ostsime lastele ka kingitused ja siis tulime koju tagasi.
Teisipäeval läksime vaatama Grottes de Clamouse koobastikku. Teel s6itsime mööda Pont du Diable sillast. Kuradi sild on nimeks sellepärast, et Prantsusmaal on palju selliseid sildu, mis on ehitatud, aga nendeni ei vii ükski tee. Ekskursioon koobastes algas sellega, et vaatasime filmi, kus seletas, kuidas need koopad on üldse tekkinud ja kui film sai vaadatud läksime sisse. Meile öeldi, et tagasi ei tohi minna ja maha ei tohi jääda, sest valgustid seal on ajalugemisega ja kui liiga kauaks jääd seisma, siis need lihtsalt kustuvad ära ja sa jääd täielikku pimedusse. Seal näidati akvaariumites loomi, kes sellistes koobastes elavad- silmadeta ja läbipaistvad kalad ja salamandrid. Väsisime seal kiirest ära, sest niiskustase oli seal k6rge ja hapniku vähe, aga kokkuv6ttes olid koopad väga lahedad. Pärast seda läksime linna St Guilhem le Désert, mis asus seal k6rval. Väike armas linnake mägede vahel. Seal s6ime l6unat. Prantsusmaal on nii, et sööki paktuatkse söögikohtades ainult kella 12-14. Enne ja pärast seda on need kohad kinni ja uuesti tehakse lahti alles kella 6 aeg. Ainult McDonald's on 24/7 lahti. Seejärel läksime poodi, sest 6htul pidid külla tulema Matt'i vanaisa, isa ja teised sugulased. Samal ajal, kui teised poodlesid läksin mina omale jäätist ostma. See oli mu esimene täiesti üksinda prantsuskeelne ost ja k6ik 6nnestus. 6htul oli terve maja inimesi täis, aga see on siin tavaline, sest külalised käivad pidevalt siin majas.Täna lähme loomaaeda, mis siin samas lähedal on.


1 comment:

  1. Lahedus. laps, kelle nimi on manon ja koer, kelle nimi on kanep. badass vanemad :D kodutud on ka badassid.

    ReplyDelete